Sfaturi pentru intretinerea masinii

Intretinerea masinii se poate face acasa, fara a avea multe cunostinte in domeniul automobilelor. Tot ce trebuie sa faci este sa te informezi in ce consta procesul de intretinere pentru a te asigura ca rezultatele sunt foarte bune, si vor duce si la economii financiare, si nu doar de timp. Cu toate acestea, nu trebuie uitata Revizia care este un proces important in verificarea si intretinerea masinii, dar si pentru marirea fiabilitatii.
Desi nu poate fi considerat un sfat, pastrarea curateniei in masina atat la interior, cat si la exterior este un pas necesar pentru ca masina sa fie pastrata in stare buna.

Primul pas in intretinerea masinii consta intr-o inspectie generala a cauciucurilor. Desi este cel mai usor pas in procesul de intretinere, multi il neglijeaza. In momentul in care va verificati anvelopele, fiti atenti la presiunea acestora sa fie corecta, dar si ca ele sa nu fie plate. In cadrul acestui proces puteti observa daca este nevoie de o inlocuire in ceea ce piveste una din anvelope.
Inspectia anvelopelor ajuta in determinarea posibilelor daune in ceea ce priveste suspensia masinii. Pentru a afla daca suspensiile sunt deteriorate, este necesara evaluarea pneurilor. Daca fiecare pneu are tendinta de inclinare spre sau din autovehicul, asta denota ca suspensiile sunt deteriorate si necesita reparatie de catre un service auto.
Verificand presiune rotilor va dati seama daca rotile trebuie sau nu umflate. Pentru a face acest lucru este necesar sa aveti un manometru si o moneda. Astfel, manometrul il utilizati pentru verificarea anvelopelor si starii acestora, daca sunt sau nu dezumflate. Utilizarea monedei se face pentru a determina adancimea suprafetei de rulare a anvelopei, moneda fiind pozitionata in centrul benzii de rulare. Daca mai multe de jumatate de moneda este vizibila, atunci este necesara inlocuirea anvelopelor in viitorul apropiat. Acest proces trebuie repetat de doua ori pe luna.
Verificarea presiunii rotilor
Verificarea uleiului de motor se face pentru a evita deteriorarea motorului masinii. Nivelul uleiului trebuie verificat in fiecare saptamana pentru a nu avea probleme cu motorul masinii. Daca nivelul de ulei este sub nivelul recomandat, este util sa adaugati ulei, iar daca este pe intervalul recomandat, trebuie doar verificat regulat deoarece nivelul va scadea ulterior. Uleiul este recomandat sa fie schimbat cu cel putin 1000 de km inainte de a se atinge numarul de kilometrii recomandati, si anume in jur de 10000 km. Pentru a mentine performantele optime ale masinii, este recomandat ca uleiul sa fie schimbat la 5000-6000 km. Iar in momentul in care faceti schimbul de ulei, este indicat sa alegeti un ulei sintetic si cunoscut pe piata pentru o mai buna functionare a acestuia la temperaturi mai scazute.
De asemenea, este necesara si verificarea sistemului de semnalizare si de iluminare, dar si verificarea unor posibile scurgeri de lichide.
Pentru redarea luciului de odinioara, este utila ceruirea masinii cel putin o data pe an.
Filtru de habitaciu (filtru de polen) trebuie schimbat daca masina este folosita des pentru deplasarea in mediul urban la 10 000 de km, iar in mod normal, acesta trebuie schimbat la 15 000 de km.
Intretinerea masinii face parte din viata noastra, iar un autovehicul il ai asa cum il ingrijesti. Performatele lui depinde de maniera ta de a proteja masina si de a stopa deteriorarea acesteia.
Scoala auto amatori - Instructor auto autorizat / Profesor de legislatie rutiera Birzan Claudio
© 2011 :: Toate drepturile rezervate